Accompany my Bro to buy Sony Xperia ZL

28th August 2013. Farid mengajak kaklongnye(sayala tu) pergi ke Plaza Low Yat untuk membeli handphone. Saya pun ajak la mak sekali since mak pun nak beli GPS MamaWent, eh tak, GPS PapaGo & Hard Disk untuk abah. Yeala susah redah pergi ke tempat yang baru jika tak mempunyai GPS. So, mak pun nak beli GPS PapoGo sebab agak user-friendly. Itu feedback dari Mr. Abangla sebab Mr. Abang pun ada GPS brand yang sama juga.
Mak belikan external harddisk untuk abah sebab sangat kesian abah just pakai thumbdrive, pendrive & segala bagai drive untuk save datanya. Tak pernah ada external Hard Disk. So, mak decide untuk membeli 500GB Hard Disk untuk abah.
Sampai di Plaza Low Yat, terus survey HP. Farid dah aim brand Sony Erikson. Saya bagitau belila brand Samsung S3, glamour sedikit. And then, dia cakap Samsung dah terlampau banyak klon. Member dia ada beli klon Samsung Note 2 yang hanya berharga RM500 sahaja. Mak aii. Murahnya. Semua spec & feature sama just camera tak berapa nak cantik. Hmm.. Padanla dengan harga. Tapi budak2 muda especially budak2 U, memang sukakan brand Sony Erikson sebab gambar memang cantik. Memang brand lain tak boleh compete. After survey few retails outlet, last2 kami decide pergi ke Sony E outlet sendiri. Sony Salesman's explanation more better & details compare to saleman from other  common retails outlet.Tapi satu ape pun saya tak faham. Saya ni slow sedikit bab-bab gadget. Even hp S3 saya ni dipaksa beli oleh Mr. Abang. Tak apela asalkan Farid faham.
After explain by him, Farid agree to purchase it. Harganya RM1,520 termasuk all accesories, memory card 8GB (yang original & khas untuk smartphone & also have 5 years warranty), diamond type screen protector & normal rubber casing. Okla tue. Harganya mahal sedikit je if compare dengan harga yang di offer oleh common retails outlet. Tapi kalau beli dari kedai Sony E sendiri is more convincing & will not get non- ori HP.
Setelah selesai membeli HP, kami pergi membeli PapaGo & External Hard Disk. Both items we didn't survey the price from few outlet because it's already 12pm & we didn't have much time. We need to fetch Mus at school because he finish school on 1pm. Besides that, we afraid traffic in KL will not so smooth during lunch hour. So, selepas membeli dua item ini, kami cepat2 nak balik ke PJ.


Setelah redah KL dengan mengunakan my HP GPS, rupa2nya Mus ada kelas tambahan sampai pukul 2pm. So, we had lunch at Pizza Hut which situated in PJ State. Parking punya susah nak dapat, last2 dapat MBPJ parking di bahagian rooftop.

Inila handphone baru Farid..

Share this:

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment