A Story of A New Mum's Challenges During Confinement: The Wisdom Behind It.



Walaupun saya face difficulty ketika berpantang, actually ada hikmah di sebaliknya. Hikmahnya adalah Zafran bebas daripada mengalami masalah kuning or jaundice. Reading kuning Zafran tak pernah tinggi daripada yang sepatutnya. Just ada kelihatan warna kekuningan pada badan Zafran semasa di awal kelahirannya, yang hilang selepas beberapa minggu. Memang rasa stress bila Zafran taknak tidur lama & then nangis-nangis bila berjaga.  Saya pulak nak kena BF untuk hentikan Zafran dari menangis. Tapi semua itu adalah salah satu prevention untuk Zafran daripada kena Jaundice. Sebabnya bila Zafran kerap BF,  Zafran akan kerap pee & poop. Kesannya, bilirubin (penyebab kuning)  slowly flash out dari badan Zafran melalui pee & poop, sehingga habis. Baby yang selalu kena warded akibat dari kuning, kebanyakkannya kurang aktif & kerap tidur sehingga kurang minum susu. Dengar macam best jea baby suka tidur sebab tak perlu nak jaga sangat. Tapi baby kurang aktif inila yang senang nak kena kuning. Syukur Alhamdullilah Zafran terlepas daripada menghidap jaundice. Selepas ini saya akan bare in mind yang apa-apa kepayahan yang kita alami akan ada hikmah di sebaliknya.


Share this:

CONVERSATION

3 comments:

  1. hai..

    its a boy! comelnya...

    geram bangat tengok anak orang geeee...pandai ornag ambil gambar dia senyum dan pandang eh ;)

    ReplyDelete
  2. Hai, auntie Suri (Zafran jawab)..Ni kena panggil2 nama dulu..bila dah pandang kita, baru snap..hehe..

    ReplyDelete
  3. Did you know that you can shorten your links with LinkShrink and receive money for every click on your short links.

    ReplyDelete