DIY Birthday Photobooth at Raya Open House

DIY Birthday Photobooth di Open House Grandma & Tokli? Maknanya ada birthday celebration. Birthday siapa pulak ni. Nak kata Grandma & Tokli dah lepas dah iaitu pada bulan May. Dak Zafran dah celebrate. Saya pulak lambat lagi iaitu pada bulan November. Kimchi pada bulan February, pun dah lama lepas. Farid & Didi bulan Oktober while Mus pada bulan December. So, birthday siapa sebenarnya. Rupa-rupanya birthday celebration untuk Dak Zafran lagi. Haaa... Bukan dah dua kali celebrate ke. First di Kampung Jempol & second di Kampung Boyan. Ada third time pulak ke. Dah macam Paris Hilton dah Dak Zafran. Nasib baik tak celebrate di tiga negara berlainan. Kalau tak, dah sama macam Paris Hilton’s Birthday Celebration. Lol….Over lak aiii…hehe..

Ketiga-tiga Zafran’s birthday celebration actually bukanlah betul-betul punya birthday party. Kesemuanya slot in dengan another event. Kiranya 2 in 1 la. Macam yang first, combine dengan Sambutan Bulan Ramadhan di Kampung Jempol. Dah semua balik & then Birthday Zafran tinggal beberapa hari jea time tu, saya belila kek. Just simple cake. Bukannya custom made tapi sedap. Yang second one di Kampung Boyan. Ini organized by Nanny & nak celebrate sekali dengan birthday Dak imaan, Mel & Mimi. Disebabkan ni time Raya, ada Family PakNgah & Maklang datang beraya. So nampak macam ramaila yang join celebration ni. Yang third time ni pulak buat sekali dengan Open House Grandma & Tokli.  Open house yang ni, Che Minah's Clan ada join sekali.
Birthday Celebration di PJ siap ada photobooth which prepared by My Gediks Siblings & Neknuk & a.k.a Induk. Diaorang stay up sampai pukul 3pagi nak menyiapkan photobooth ni. Sangat terharu dengan kesanggupan diaorang untuk berjaga. Pagi-pagi bangun dari tidur tengok dah siap perfectly. Thanks guys. Sayang korang ketat-ketat. Cost untuk prepare photobooth ni tak sampai RM100. Just RM90 sahaja.

Plan untuk Open House Cuisine, asalnya nak order catering. Tapi bila kira-kira balik, macam banyak akan habis. So, tukarla plan yang masakan ayam sahaja order catering. Nasi tomato, kari daging, several of desserts (likes oreo pudding, bingka, Red velvet cake, coconut pudding), drinks were prepared by Mak. Kuih karipap just beli dari gerai & kuih koci tempah dari kedai. But at the end, plan order masakan ayam pun cancel jugak sebab mahal. Caterer charge RM40/ekor. Dua tahun lepas, iaitu time kenduri kahwin saya just charge Rm25/ekor sahaja. Caterer yang sama jugak. So, just beli ayam golek Ayammas yang harganya RM35 untuk dua ekor. Mula-mula beli 6 ekor tapi tak cukup. Kena tambah lagi 4 ekor. Mak cakap kalau panggil kedua-dua belah family makan (Maternal & Paternal side), memang standard kena order 10 ekor ayam. Reason order ayam & tak masak sendiri is ayam leceh nak prepare. Sebelum nak boleh masak, kena potong & then basuh sebersihnya. Part yang basuh tuela yang complicated & time consuming. Compare dengan daging, senang sahaja nak basuh. Anyway, very thanks to Mak, Didi & NekNuk for preparing all delicious foods. Sayang power infiniti to you alls.



 D.I.Y Birthday Photobooth. Prepared by my amazing gediks siblings & also neknuk

The props

Gantungan gambar-gambar Zafran
Uwan with Red Velvet Cake
Lunch Buffet

Dessert Corner

The Sporting Grandma & Tokli

Bolehla buat gini sebab Zafran tengah tido

Tak kena pose cenggitu. Semua pose formal kot

With Wanita UMNO, kata Mus..Haha Kidding, uwan..

Nampak sangat Zafran baru bangun tido. Mata pun kuyu jea


Ayahchik's Clan

Posing Najla paling stail

Yang ni pulak pose Hazim paling macho

White Chocolate Macadamia Cake


Ready nak potong cake

Dak Zafran potong cake dengan seriusnya


Gediks Family with Wanita UMNO..haha kidding lagi, Onyang..

With Mak Buyong, Kak Da

 

Sudah nak beransur pulang

Dak Zafran with Anak Lina, Aiman

With ALH Girlss & also their family

Semua dah nak balik, Anoi baru sampai


Makchik's Family

With Maksu

Birthday Gifts

Dak Zafran cakap acehhh kepada semua yang dating 7 bagi hadiah.

Zafran's 1st Birthday ni, memang tak nak buat lagi yang betul-betul punya birthday party. Kalau betul-betul punya birthday party, tak ada combine dengan event lain. Then, siap ada clown, custom made cake, door gift, etc. Plan nak buat party macamtu time Zafran dah besar sedikit. Barula dia dah pandai excited nak tiup lilin, potong cake, bukak hadiah, tengok clown & etc. Sekarang Zafran just pandai melalak, melasak & membuas. InsyaAllah, if ada rezeki lebih, akan organize stand alone Zafran's Birthday Party di rumah Saujana Utama. 

Share this:

, , , , ,

CONVERSATION

5 comments:

  1. Sukanya dia dapat banyak hadiah. Btw thanks for watching my youtube. already followed you! thanks ya!

    ReplyDelete
  2. seronok sangat..hehe..anyway thanks follow blog saya@Aynal Mansor

    ReplyDelete
  3. suka tengok sempol tapi meriah dengan cara yang tersendiri..deco tu nice sangat..

    ReplyDelete
  4. Searching for the Ultimate Dating Website? Create an account and find your perfect date.

    ReplyDelete