Raya 2015: Raya Visit to Mr. Lion's & Mr. Tiger's House

Actually aktiviti berjalan Raya tidak tamat pada Raya Keempat. Raya Kelima pun still ada lagi berjalan Raya walaupun dah nak balik Saujana. Dah nak balik pukul 12malam, of course sempat. So,  bawakla Dak Zafran pergi beraya rumah En. Rimau & En. Nga di Zoo Taiping.heh heh heh (dah kenapa gelak. Tak tau saja nak gelak). Ale, Kak Ida, Zara, Zayyan & Mimi pun ada join sekali.

Dak Zafran belum pandai excited bila tengok haiwan. Pandai tengok jea. Mama & Papa Zafran yang lebih-lebih & beria-ria tunjukkan setiap haiwan kat Dak Zafran. Ada yang Zafran bagi respons dengan tengok binatang yang ditunjukkan, ada yang Zafran buat blur jea.





Dak Zafran tak nampak rusa yang kat dalam cage tu


Mak Bapak budak yang excited tengok haiwan

What I'm trying to do

Cuba tunjukkan gorilla. Muncung-muncunh mulut mama. Gorilla duk jauh sangat. Di seberang sungai. Tak tau Zafran nampak ke tak


Dak nampak dah

Suka betul masukkan jari sampai bahagian geraham. gatal gusi agaknya

Dalam cage tu ada sejenis species monyet


Pergi beraya rumah En. buaya. Tapi  beraya kat luar rumah ajela..huhu.

"Zafran, say crocodile" Papa said

Selfie sat

Monkey lagi

Beruang kat belakang tu

Gigit jari lagi Dak Zafran ni

Photoboom kat belakang, yang kat depan sekali duk control, acah-acah nak ambik gambar candid..hehew

Dak Zafran lagi berminat tengok kat belakang instead of deer yang dalam cage tu

Dah berminat balik tengok deer

Dak zafran dah start keletihan

Dah start hilang focus. dah tak berminat tengok haiwan

Bawak beraya luar rumah En. Nga pun dah tak berminat

Rasanya pandang ke arah lain Dak Zafran ni

Time ni Singa ada mengaum kuat, Tapi kitaorang dah kedepan, jauh melepasi kawasan singa ni. Tak adala gigih nak patah balik bila ada anak kecik

Ni part palik best. Kalau kita berlari di luar akuarium memerang ni dari hujung ke hujung, memerang ni berenang ikut arah kita berlari

Tengok ape yea time ni. Tak ingat dah

Bear tengah tidur

Bear tak berminat nak tengok, deer yang dah banyak kali tengok jugak yang Dak Zafran berminat.

Trip kali ni, Zoo Taiping dah ada upgrading pada kandang gajah. Nampak lebih cantik & luas.

Boleh nampak ke gajah dari celah-celah fencing tu

Rasanya Dak Zafran dapat tengok gajah tu

Dak Zara tengah posing

Again, Mama & Papa yang lebih-lebih

Zebra tu datang menghampiri fencing, ingatkan nak diberi makanan oleh kitaorang. Rupanya tak. Kecewa Zebra tu
Deer lagi

Haiwan yang paling ditunggu-tunggu oleh Zara iaitu Parrot. Zara siap bawak kacang lagi, nak bagi parrot tu makan.

Colour Parrot ni macam sama colour ngan tudung mama je. Pikir Dak Zafran

Harimau baru lepas berendam

Dah naik atas tebing

Badak sumbu. Dak Zafran tak interested nak tengok. Dah meragam, tunggu masa nak tidur kat bahu papanya.

Belakang tu seladang

Deer tu terbau-bau monyet tu. Pelik sebab monyet tu dah masuk deer punya territory. Monyet memang main masuk jea sape-sape punya territory, even manusia pun.

Dak Zafran dah tidur

Masing-masing kepenatan

Dah nak balik, baru bergambar di Signboard.

Di kedai souvenir. Wajib beli fridge magnet
Penat sangatla ni.

Trip Zoo Taiping adalah trip kali ketiga saya. First is with gediks family pada tahun 2010. Second with Mohd Noor Clan (Mimi, Kak Ida & Zara). Dua tahun lepas which is also time Raya jugak. Dak Zafran pun tak ada lagi. Trip kali ini, dah bertiga dah. Next trip, maybe tunggu Dak Zafran dah cerdik sedikit. Bila disebutkan nawa haiwan, Dak Zafran dah boleh ikut sebut jugak. Haritu Dak Zafran tahu tengok haiwan tapi tak pandai lagi differentiate haiwan ikut jenis. Yeala baru umur Setahun sebulan. Nak expect dah cerdik macam Zara pulak. Takpun tunggu Zafran dah ada adik nanti baru pergi lagi ke Zoo Taiping.hehe.

Share this:

, ,

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment