When I feel stress..

..I will pampered myself with good food & drink. Yes, indeed..Especially kalau baru lepas kena hentam bagai oleh auditor ( ISO-IMS Reassesment Audit). Auditor dari TUV pulak tu. Memang toughla kalo kena audit dengan TUV. Audit bukan setakat sehari jea. 4 hari tu. Dari hari Selasa hingga Khamis. Sampai hari Khamis, otak dah tak tepu, apalagi time lunch break terus pergi tempat makan yang boleh tenangkan fikiran, iaitu Zawara Coffee. Zawara Coffee agak dekatla dari office. Sampai sana order Red Lamb Shank & Frappe Drink. Tak ingat exact name untuk frappe drink ni. Main order jea. Stress sangat dah tu. 





Actually,bila auditor tunjukkan kesemua NCR(Non-Conformance Report) pada penhujung audit, tak ada pun yang melibatkan lab & ICP. Tapi untuk R&D process, ada NCR. Then verbally finding pun ada jugak. Maknanya beri suggestion untuk improve tapi tak issue NCR. Tapi kena buatla apa yang dia suruh improve, sebab tahun depan auditor yang sama jugak yang akan audit. Kalau tahun depan still tak buat apa yang dia advise, memang kena NCR la. 

Bagus jugak kalau dapat auditor yang tough. Tu maknanya dia buat kerja. Satu lagi dia nak kita kena buat improvement terhadap current process. Kalau kena NCR tu maknanya current process or system belum capai standard international. Dari situ kita boleh tahu kelemahan process kita & akan memperbaiki supaya menjadi lebih baik.

Share this:

CONVERSATION

15 comments:

  1. Walaupun julia tak tahu menahu pasal audit...tp bila baca tough juga korang bekerja ye...semoga apa yang dihajati akan dipermudahkan ye

    ReplyDelete
  2. Thanks for the advise. Memang tak suka bila kena audit. Especially kena berdepan dengan auditor yang garang & tough. Tapi itu sebenarnya yang bagus. Audit macam ni yang akan improve kita punya kerja supaya lebih baik @Julia Johari

    ReplyDelete
  3. auditor pun stress ye..ingat yg kena audit je stress...hihi...

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Kalau ini gaya nak hilangkan stress..nanti stress lain lak mai..
    hihihi..
    BW daripada Bloglist Nurfuzie Dot Com #1
    Follow blog AM DISINI
    Hadiah daripada AM untuk sahabat AMDISINI

    Terima Kasih
    AlongMisuari

    ReplyDelete
  6. omai! terliur teman..heheh salam kenal!
    BW daripada Bloglist Nurfuzie Dot Com #1

    ReplyDelete
  7. nampak nyummy sangat
    Salam kenal dari blog uzu, kisah emas putih
    Jom singgah blog : Nurfuzie.com

    ReplyDelete
  8. tq for this sharing!!! yayac dari BW UZU ...BW sini....yayac dah follow sini....mohon follow blog & komen murni di entry yaya

    http://www.yayacendana.com/2015/09/kaio-studio-photographer-videographer.html

    tq.... :)

    ReplyDelete
  9. dua-dua stress..apa yang tak stress yea.hee @misz sheyla

    ReplyDelete
  10. Memang tak boleh lari dari stress. Kita kenala sentiasa kena fikir cara untuk overcome stress. @Along Polimas

    ReplyDelete
  11. Sedap tapi tak kenyang. Saya ni jenis nasi punya orang. Kalau setakat makan petang, bolehla @Roziah Muhammad Nor @ Cie

    ReplyDelete
  12. Salam perkenalan juga. TQ for singgah my blog @Eintan Nurfuzie

    ReplyDelete