Ruang Bawah Tangga Dijadikan Sudut Permainan Zafran

Ruang bawah tangga sebelum dijadikan Ruang Permainan Zafran


Apa yang boleh dibuat dengan ruang bawah tangga. Kalau tengok pada entri  Cara Memanfaatkan Ruang Di Bawah Rumah Tangga Anda, macam-macam boleh dibuat seperti stor, ruang tidur, ruang kerja, dapur & toilet pun ada. Tapi semua melibatkan kos yang tinggi at least RM5k. Most of the houses, ruang tersebut selalunya akan dibuat stor. Untuk rumah saya, saya ada cara lain untuk memanfaatkan ruang bawah bawah stor tanpa mengunakan kos yang tinggi. Saya menjadikan ruang tersebut sebagai sudut permainan Zafran. 

Ruang Permainan Zafran

Cara saya untuk menyediakan sudut bermain, tak susah mana. Cuma perlu ada beberapa item sahaja iaitu:


1. Playmat harus dibentang di ruang tersebut supaya Zafran selesa bermain sebab lantai marmar agak sejuk. Saya beli playmat dibeli di Tesco dengan harga RM10 sahaja. 


2. Storage box untuk toys. Storage box ni saya recycle balik yang dulu dipakai untuk simpan baju Zafran semasa pantang di rumah PJ.  Beli storage box di Ikea dengan harga Rm40. Maybe agak pricey sebab beli di Ikea. 


3. Last sekali adalah kabinet untuk simpan Children books.  Kabinet dibeli di TESCO jugak dengan harga Rm40. Buku-buku semua dibeli di Big Bad Wolf. Ada buku-buku yang diangkut dari rumah PJ, yang dulu belongs to Gediks Siblings. Buku-buku ni dibeli di carboot sale semasa ikut abah study master di Bradford, UK dahulu.  Sekarang dah diturun ke Dak Zafran. Punya gigih Grandma simpan sebab dia tahu satu hari nanti boleh pass kepada cucu dia pulak.


4. Baby car & gelongsor adalah pemberian daripada Zafran's grandparents. 


5. Gambar-gambar Zafran yang ditampal pada dinding bawah tangga adalah gambar semasa buat birthday photobooth Zafran dulu. 


Dengan semua item ini & sentuhan kreativiti daripada Kimchi,  maka terhasillah sudut permainan Zafran di ruang bawah tangga. Bila ada ada ruang tersebut, kuranglah Zafran membuat sepah di tempat lain. Ermmm..kurang ke. Macam sama jea, still merata-rata juga Zafran letak toys. Ahaks.Tapi adala perubahan sedikit. Satu lagi, nampakla Zafran lebih suka meluangkan masa bermain di sudut permainannya & kurang menjadi kitchen helper time mamanya memasak. heh heh heh.


Share this:

CONVERSATION

3 comments:

  1. bestnya ada tempat mainan, gelongsor tu beli kat mn?

    ReplyDelete
  2. beli through fb barang baby comel. cubala tengok di situ @Zie Azi

    ReplyDelete