JKDM Relaxing Day At UK Resort

UK Resort. 


Geng JKDM Kimchi organize family day di UK Resort. UK tu dengar macam kat oversea sangat.. UK tu singkatan untuk Ulu Kalong.  Bukannya United Kingdom. Haha.  Family Day ni sendiri-sendiri punya. Bukan under jabatan. Ada seorang yang satu JKDM dengan Kimchi memang suka buat aktiviti outdoor macam ni dengan keluarga & jiran dia. Alang-alang dia dah book homestay di UK Resort untuk keluarga & jirannya overnight, dia ajaklah sekali geng-geng JKDM yang lain untuk turut serta aktiviti beriadah di UK Resort.


Untuk resort ni ada dua buah homestay, toilet & tempat memasak. Depan tu first homestay.

Ni yang second

Air sungai ni sejuk giler

Resort lain yang ada di area situ



UK Resort ni terletak di Ulu Yam Bharu. Dari pekan Ulu Yam Bharu, perjalanan ke UK Resort cuma 1KM sahaja. On the way ke UK Resort, dapat  melihat permandangan alam semula jadi yang ada hutan, bukit-bukau, tasik, kolam air & air terjun. Deretan rumah kampung & juga homestay/resort pun ada juga. Rasa tenang jea bila melalui sepanjang jalan ke UK Resort. Dapat lari seketika daripada hiruk-pikuk kota raya. Cehhh cakap macamni, macamlah kerja & stay di dalam kota raya.Haha.

Tengah makan buah langsat yang baru sahaja dipetik dari pokok yang ada di situ. Mula-mula buah langsat penuh satu bekas merah tu kot.

Kedudukan UK Resort betul-betul di tepi sungai. Actually hampir semua  homestay/resort di Ulu Kalong  berlokasi di tepi sungai & juga ada tangga untuk turun ke sungai. Resort ini juga di dalam dusun. Kalau musim buah, boleh kait buah-buah yang dah masak untuk dimakan. Kat UK Resort ada pokok langsat yang dah berbuah & masak. Dapatlah petik sampai penuh satu bekas. Buah langsatnya sangat manis. Kemudahan-kemudahan lain yang ada di situ adalah seperti tandas, surau & juga dapur/tempat BBQ. Harga sewa untuk pakej yang ada dua buah homestay adalah RM250/malam.


Shirtless boy tu sebaya Dak Zafran. Dia rilex & excited jea mandi sungai walaupun air sungai sejuk sebab dah biasa mandi sungai. Dak Zafran kat atas tu sibuk main handphone.

 JKDM's Next Top Male Model katanya. The winner will be feature in Mangga magazine.

Me & Mira taknak mandi sungai. Pose di tepi sungai pun jadila.

Sampai sahaja di situ, Dak Zafran terus nampak budak-budak mandi sungai. Dia apalagi menangislah nak mandi jugak. Tapi bila dah dipakaikan dengan swimming attire & bawak masuk ke dalam sungai, still menangis jugak. Menangis bukan sebab over excited ke apa. Maybe sebab tak tahan air sungai sejuk sangat. Terpaksa keluarkan dari sungai. Dah keluarkan dari sungai pun still taknak berhenti menangis. Agaknya mood dia dah spoil. Zafran pulak belum sihat lagi daripada demam. Nak bagi Zafran berhenti menangis, terpaksa bagi tengok gambar lori di handphone. Dah main handphone, taknak mandi dahlah mandi sungai. Kimchi & member dia jea yang pergi mandi sungai.


Dah pakai swimming suit & drypers pun dah tanggal tapi....

Tengok Dak Zafran layan handphone jea, rasa tak boleh jadi ni.  Boleh buat outdoor activity, main handphone pulak.   Kimchi paksa Zafran berhenti main handphone & bawak jalan-jalan di sekitar area situ. Mula-mula Dak Zafran menangis tapi stop sekejap sebab suka tengok sungai dari atas jambatan. Dah suka taknak berganjak pulak. Kimchi pun terus bawak masuk dalam sungai. Tak kisahlah Dak Zafran melalak macam mana pun daripada stay lama-lama kat jambatan. Dah dimasukkan ke dalam sungai, Zafran stop menangis. Seronok kot tengok budak-budak lain mandi -mandi di sungai. Akhirnya Dak Zafran nak jugak mandi sungai. Siap main dengan pelampung orang dewasa sekali. Pelampung dia punya lupa nak bawak.


Kimchi paksa Zafran berhenti main handphone. Apalagi melalakla. Melalak is Zafran's middle name.Haha

Dah kat jambatan, stop menangis sebab excited tengok sungai dari atas jambatan.


Mama & Dak Zafran pakai mosquito patch. Dua-dua kena pakai sebab nyamuk suka gigit.

Dah seronok berendam, dah macam taknak keluar. Fikir mesti menangis kalau keluarkan dari sungai. Zafran macam biasalah kalau dah suka buat something, tak boleh suruh stop dah. Macam mandi kolam di Swiss Garden dulu. Tapi bila keluar dari sungai, Zafran tak menangis pun. Maybe Zafran pun dah kesejukan sangat jugak kot.


Percubaan kedua nak bawak Zafran masuk dalam sungai. Jiran member Kimchi siap bawak bot lagi untuk main di sungai

Akhirnya berjaya. Siap nak main pelampung orang besar lagi

Budak-budak tu syok jea naik bot di sungai. Siap ada pendayung tu

Ada tiga keluarga besar yang join family day. Dua daripadanya, yang satu JKDM dengan Kimchi. Satu lagi family jiran kepada member JKDM yang suka buat outdoor activity. Keluarga-keluarga nilah yang bawak & sediakan makanan. BBQ pun ada sekali. Bakar kambing, chicken wings & ikan jenahak. Paling tak tahan Set karoake pun ada jugak. Kimchi apa lagi berkaroake la beberapa buah lagu Rock Kapak.


Kambing bakar

Keluarga yang suka buat outdoor activity sampai semua jenis kelengkapan  pun ada. khemah ada 3 buah, ada jala ikan, bot (bot tak tahan tu), pam udara untuk ikan yang ditangkap. Itu yang saya nampaklah. Maybe ada lagi alat-alat lain.


Ikan-ikan yang berjaya ditangkap. Siap ada pam udara tu.


Karok lagu rock kapak

Dalam pukul 7 malam, gerak balik Saujana. Kejar masa sebab nak tengok Olympic Badminton Men's Single Final. Kalau tak ada game ni, maybe Kimchi akan stay lama sedikit.  Apapun, UK resort memang tempat yang sangat sesuai untuk menenangkan fikiran, close with nature & melakukan aktiviti berkumpulan( bersama rakan-rakan atau keluarga).

Share this:

, , , ,

CONVERSATION

2 comments:

  1. best ye riadah bersama keluarga, siap ada karok lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. best sangat..air sungai sejuk giler..

      Delete