Langkawi Island Hopping Trip Covers Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar And Pulau Dayang Bunting

Langkawi Island Hopping Trip Covers Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar And Pulau Dayang Bunting
Di jeti

Dalam pukul 2:30pm start aktiviti island hopping.  Hotel yang stay iaitu di Citin adalah on the way ke jeti island hopping. Plan asal nak makan and solat di bilik hotel dahulu. Sebab dah terlambat, tukar balik plan. Balik bilik hotel untuk just tukar baju. Tapau lunch. Lunch di pulau beras basah & solat di Pulau Dayang Bunting. 


Langkawi Island Hopping Trip Covers Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar And Pulau Dayang Bunting
Naik boat lebih kurang macam ni lah untuk island hopping trip

First pit stop adalah Pulak Beras Basah. Diberi 40 minit spend masa di situ. So, lunch di situ. Selepas lunch barulah pergi bergambar and bawa Dak Zafran mandi pantai. Dak Zafran macam biasa excited mandi pantai. Ingatkan boleh jadi satu terapi supaya Dak Zafran boleh berjalan balik. Bila bawa berendam dalam air pantai. Mula-mula berdiri dalam air pantai. Tapi tak lama lepas tu, duduk balik. Sakitnya ada lagilah tue. Biasalah sakit terseliuh ni take time untuk sembuh. Even mak cerita dulu pernah kena terseliuh sebab misstep jea, ambil masa 3 minggu untuk fully recover. Itu tak miss makan pain killer. Dak Zafran ni kira ok dah tak makan pain killer.


Langkawi Island Hopping Trip Covers Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar And Pulau Dayang Bunting
Dak Zafran tengah excited ni naik boat. Tapi muka tetap serius

Cuaca di Langkawi tersangatlah panas sebab tak ada awan. Itupun Kimchi and Toola(kawan Kimchi) cakap, cuaca time tue kira mendunglah nie. Tak berapa nak panas. Kalau hari-hari sebelum ni lagi panas terik. Haaa yeake. Ni kira mendung dah ke ni. Saya rasa dah nak terbakar dah. Tapi ada dua orang minah salleh, yang naik satu bot dengan kitaorang, rileks berjemur tengah panas. Nama pun minah salleh.


Langkawi Island Hopping Trip Covers Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar And Pulau Dayang Bunting
Orang depan paling banyak kali kena tempias air laut

Selepas tu naik bot untuk tengok eagle feeding di Pulau Singa Besar. Sampai-sampai jea pulau ni, nampak banyak burung helang sedang berterbangan setempat. Memang eagles ni dah tahu kawasan tu tempat tourist boat berhenti & akan diberi makanan untuk tourist menonton. Boat driver kitaorang campak kulit ayam ke laut, & burung-burung helang terus menyambar kulit-kulit ayam ni. Burung-burung helang di situ semuanya boleh tahan jugak gemuknya.


Langkawi Island Hopping Trip Covers Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar And Pulau Dayang Bunting
First pit stop: Pulau Beras Basah

Langkawi Island Hopping Trip Covers Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar And Pulau Dayang Bunting
Layan Dak Zafran mandi pantai

Langkawi Island Hopping Trip Covers Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar And Pulau Dayang Bunting

Pantai pulau nieee..bersih and cantiknya..

Dah tengok eagle feeding dari boat, gerak ke pitstop terakhir iaitu Pulau Dayang Bunting. Kenapa dinamakan Dayang Bunting…Sebabnyaaaa..google sendiri.Haha.. Tapi bentuk pulau inii seakan-seakan seorang perempuan mengandung sedang berbaring. Adalah banyak-banyak bukit pada pulau ini mengambarkan lekuk-lekuk bentuk badan seorang perempuan mengandung. Sebelum sampai jeti, boat berhenti di hadapan pulau yang ada lekuk-lekuk ini nak bagi kitaorang lihat. Lepas tu terus pergi ke jeti. Di pulau ini juga ada tasik air tawar yang pengunjung boleh berenang. Siap boleh sewa life jacket lagi. Nak boleh sampai tasik ni, nak kena berjalan  & mendaki selama 15 minit. Sebelum pergi ke tasik ni, pergi solat dahulu & tukar drypers Dak Zafran sebab Dak Zafran cirit lagi. Haha. Settle semua baru gerak ke Tasik Air Tawar.


Langkawi Island Hopping Trip Covers Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar And Pulau Dayang Bunting
Di sinilah boat berhenti supaya kitaorang dapat lihat bentuk pulau seakan-akan dayang bunting sedang berbaring

Dah sampai sana, sewa life jacket dahulu.Harganya RM5/pcs. Tasik Air Tawar ni boleh tahan jugak dalamnya iaitu 16m. Boleh tahan apanya kalau 16m. Tinggi saya yang 1.63m ni, darab lagi 10. Begitulah kedalaman tasik ni. Sangat dalam kot. Saya ingat dalam-dalam tasik ini pun, ingatkan sama macam buat snorkeling di Pangkor dahulu. Di tempat snorkeling, ada tempat cetek dan juga dalam. Rasa nak berenang pergi ke tempat dalam. Rasa dah cuak & gelabah sedikit, pergi ke tempat cetek balik. Ingatkan feeling nya samalah kalau berendam dalam tasik air tawar jugak. Confident jea nak masuk dalam tasik, dengan Dak Zafran sekali nak bawak berendam dalam air tawar. 



Langkawi Island Hopping Trip Covers Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar And Pulau Dayang Bunting
Believe it or not. Niita and Toola jea yang good swimmer. Kimchi half xpun suku. Saya negatif.

Langkawi Island Hopping Trip Covers Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar And Pulau Dayang Bunting
Muka saya tak boleh blah kan confidentnya.

Langkawi Island Hopping Trip Covers Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar And Pulau Dayang Bunting
Lepas inilah ada adegan suspense mengalahkan movie final destination

Mula-mula saya yang masuk dahulu. Masuk jea tasik air tawar ni guna tangga & lepaskan tangga, terus rasa gelabah. Dengan air sejuknya. Terus keluar balik. Kimchi cakap tak payah rasa takut sebab ada pakai life jacket. Kimchi nak jugak bawak masuk Dak Zafran. Mula-mula saya tak bagi. Tapi bila Kimchi suruh Toola yang pegang,  saya rasa ok balik sebab Toola is a good swimmer.  Rasa confident sedikitlah. Dia berenang pun tak guna life jacket. Saya and hakimi pun masuk balik ke dalam tasik . Duduklah terapung-apung sebab ada life jacket. Time nak bergambar, Dak Zafran dah ke Kimchi balik. Tiba-tiba life jacket Dak Zafran tak betul. Berpusing-pusing. Saya gelabahlah tengok Dak Zafran macamtue. Hakimi try betul-betulkan still tak jalan. Hakimi pun tak pandai berenang jugak macam saya. Just saya yang lagi buta berenang.  Memang menjeritlah tengok Dak Zafran dah macam nak tenggelam. Last-last Toola yang masuk dalam tasik balik and bawak Dak Zafran keluar.





Langkawi Island Hopping Trip Covers Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar And Pulau Dayang Bunting
Ok..enough2 with suspense incident tadi..Saya sedor diri saya buto berenang..Dak Zafran, sila keluar..


Lepas kejadian gelabah ni, terus pergi ke jeti untuk naik boat untuk balik. Selesai sudah aktiviti island hopping.

Langkawi Island Hopping Trip Covers Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar And Pulau Dayang Bunting
Tasik air tawar dalam Pulau Dayang Bunting

Second Moral Of The Story: Walaupun ada pakai life jacket gred infinity A ke, kalau dah dua-dua Mak Pak tak pandai berenang atau half pandai ke, jangan cuba-cuba nak bawak anak yang also tak pandai berenang  masuk tempat air yang dalam.  Masuk ke tempat dalam ni, bukan setakat nak terapung-apung jea. Nak kena tahu jugak cara nak bergerak dalam air. Yang pandai berenang jea tahu cara ni. Yang tak pandai dan buta berenang macam saya ni, even ada pakai life jacket gred super duper A ke, just mampu terapung-apung dalam air sahaja. 

Banyak betul dapat pengajaran kat Langkawi nie. Haha.


Langkawi Island Hopping Trip Covers Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar And Pulau Dayang Bunting
Bye bye Dayang. Dah taubat nasuha ni taknak memandai-mandai masuk dalam tasik ni lagi.

Share this:

, , ,

CONVERSATION

2 comments:

  1. tak sabar nak bercuti berdua dengan Dania kat langkawi..dah pernah pergi cuma blom explore banyak tempat lagi

    ReplyDelete
  2. bestnyaa. rasa mcm nak cuti2 malaysia jugak tgk gmbr akak niiiii

    ReplyDelete