Akad Nikah Diawalkan Sebab Kepadatan Jadual Tok Kadi



Ambik kau, padat bebenor jadual Tok Kadi(jurunikah) sampai tarikh akad nikah Yob Fitri, terpaksa diawalkan 5 hari. Haha..Tak adalah..drama sangat ayat ni ahaks. Ceritanya gini. Yob Fitri patutnya nikah pada 29hb April iaitu pada hari Sabtu. Waktu yang Yob dapat book tok kadi adalah pada pukul 12pm sebab tok kadi nak kena nikahkan banyak pasangan lain pada hari yang sama.  Begitu padatkan jadual beliau. Lepas akad nikah ada majlis resepsi belah perempuan. Boleh imagine lahkan akan jadi rushing nanti.



Tapi dapat rezeki ke Yob bila kerajaan ada mengishtiharkan 24hb sebagai hari cuti umum, iaitu 5 hari sebelum tarikh confirm akad nikah Yob.  Cuti umum ini adalah untuk Istiadat Pertabalan Yang Di Pertuan Agong.  Apalagi side perempuan terus tukar ke tarikh cuti umum untuk pertabalan Agong. So, hari Sabtu nanti dah tak perlu buat majlis akad nikah. 24hb just tumpu pada akad nikah sahaja & 29hb boleh tumpu untuk majlis persandingan belah perempuan sahaja. Dah tak ada rushing sangat dah. Itulah, bila nak melakukan perkara yang baik. pasti akan datangnya rezeki yang tidak disangka-sangka. Macam Yob Fitri. dah nak dekat majlis, ada cuti umum. So, dapat asingkan majlis akad nikah & majlis persandingan pada hari cuti yang berlainan.


Gitulah ceritanya. Ramai pasangan nak kahwin sampai padat jadual jurunikah. Setan-setan kerja duk menangis-nangis ajelah sampai dah tak keluar air mata dah. Ahaks. To Yob Fitri & Wife, Selamat Pengantin Baru & semoga bahagia hingga ke akhir hayat.

Share this:

, ,

CONVERSATION

8 comments:

  1. slmt pengantin baru..haha..dahsat sungguh smpai padat tok kadi punya jadual

    ReplyDelete
  2. Saya pun dulu gitu, tok kadi nikahkan awal. Sepatutnya nak buat sekaligus nikah + majlis kahwin. Sekali kena nikah awal sehari. Jadi dua hari majlis. Rushing cari baju lain 😂 😂

    ReplyDelete
  3. memang sekarang Tok Kadi memang padat jadual..ada 2, 3 orang anak saudara waktu nikah diawalkan waktu nikah dimasjid sebab senarai yg nak nikah tu berderet2...tapi ok la..untuk perkara yg elok..lagi cepat lagi bagus..hehe

    ReplyDelete
  4. salam terjah dari https://www.facebook.com/groups/kamisukaterjahblog/

    ReplyDelete
  5. hari tu zie nikah malam, atas sebb tiba2 tok kadi ada clash jadual lain, mula2 plan lpas asar, lepas asar terus bawak ke lpas isyak hahaa

    ReplyDelete