Short Vacay In Penang│ Train Trips to Bukit Bendera, Penang

Short Vacay In Penang: Train Trips to Bukit Bendera, Penang


Memang aim jalan-jalan Penang ni, wajib naik train ke Bukit Bendera. Sebabnya Dak Zafranlah. Dak Zafran kan suka transportation. Mesti dia seronok naik train. Ke mak pak Zafran yang terlebih excited. Ahaks.

Short Vacay In Penang: Train Trips to Bukit Bendera, Penang
Beratur beli tiket

Short Vacay In Penang: Train Trips to Bukit Bendera, Penang
Ni pulak beratur tunggu turn naik train

Harga tiket RM10 untuk dewasa & RM3 untuk kanak-kanak. Semua yang nak beli tiket kena ada mykad & mykid. Sebab dia akan scan tiap2 satu mykad/mykid untuk generate tiket. Kalau tak ada akan dianggap pelancong asing & bayaran dikenakan akan mengikut harga pelancong asing iaitu tiga kali ganda.

Short Vacay In Penang: Train Trips to Bukit Bendera, Penang
Dalam train

Short Vacay In Penang: Train Trips to Bukit Bendera, Penang
Udah sampai

Dah beli tiket, terus beratur untuk naik train ke bukit bendera. Dak Zafran macam biasa past beratur cepat jea panas punggung. Bila dah masuk train terus excited. Tapi dalam train mak aiiiii..dah macam tin ikan sardine. Padat dengan orang. Kalau boleh nak sumbat lagi selagi boleh. Memang tak ada had limit bilangan orang yang dibenarkan masuk ke dalam koc.

Short Vacay In Penang: Train Trips to Bukit Bendera, Penang
Viewing deck

Short Vacay In Penang: Train Trips to Bukit Bendera, Penang
Permandangan bandar raya Penang

Short Vacay In Penang: Train Trips to Bukit Bendera, Penang


Dah sampai Bukit Bendera, nampak macam makin bertambah tempat menarik berbanding saya pergi pada tahun 2013 dahulu.  Dah ada viewing deck. Di deck ini, menempatkan platform yang boleh menikmati permandangan bandaraya Penang yang sangat cantik.

Short Vacay In Penang: Train Trips to Bukit Bendera, Penang
Menuju ke Dataran Bukit Bendera

Short Vacay In Penang: Train Trips to Bukit Bendera, Penang
Train lama

Short Vacay In Penang: Train Trips to Bukit Bendera, Penang
Dak Zafran excited train di sebelah dia
Selepas itu, menuju ke dataran love lock.  Ini pun satu lagi tempat menarik yang baru. Ia  adalah tempat mengantung padlock berbentuk love yang ada tulisan tangan pada padlock tersebut. Tempat ini diadaptasi dari banyak tempat iaitu Ponte Milvio Rom dan Hohenzollern Bridge Jerman. Dah lama dah tempat love lock ada di Bukit Bendera. Cuma saya jea baru nak sampai. Di situ,kerja bergambar sahajala. Tak lepaskan peluang bergambar jugak di trademark tempat itu iaitu kerusi berbentuk V & di huruf L.O.V.E. Kalau nak rasa nak tinggalkan kenang-kenangan di love lock, boleh beli padlock yang ada dijual di situ. Tapi harganya…mak aiii..macam tak berbaloi beli.  Harganya dalam RM15. Saya memang tak belilah.

Short Vacay In Penang: Train Trips to Bukit Bendera, Penang
Dataran love lock

Short Vacay In Penang: Train Trips to Bukit Bendera, Penang
Dak Zafran tengah mengeja semua ayat yang tulis kat padlock tue..ahaks

Short Vacay In Penang: Train Trips to Bukit Bendera, Penang
Posing dak2 hipster..ahaks.

Dah pusing-pusing di situ, terus gerak untuk turun ke bawah. Tak pergi ke Little Village Hill, Owl Museum & etc sebab budak-budak macam dah lapar & start nak meragam. Lagipun, kena cepat-cepatlah check in hotel. Overnight di hotel yang best & agak pricey iaitu Lexis Suites Penang, kenalah spend lebih masa sedikit di dalam bilik hotel.

Short Vacay In Penang: Train Trips to Bukit Bendera, Penang
Dak-dak dah kepenatan

Share this:

, ,

CONVERSATION

5 comments:

  1. Best kan sekali sekali jalan2 cuti cuti malaysia :)

    ReplyDelete

  2. lama tak ke Penang..kalau dapat bawa anak2 ni. Mesti dia suka

    ReplyDelete
  3. aida gi dah ari tu.
    memang da maju bkt bendera.
    mcm2 ekk ada atas tu.
    bangga!
    satu tempat yg best bwk anak-anak...

    ReplyDelete
  4. Cantiknya.. sha tak sampai lagi sini..

    ReplyDelete