Flamingo Hotel By The Beach, Penang │ An Irresistible Experience Of Vacation Part 2

Flamingo Hotel By The Beach, Penang │ An Irresistible Experience Vacation Part 2
Breakfast buffet di Flamingo Cafe

Pagi-pagi esoknya dah bangun untuk nak makan breakfast buffet. Pergi awal sebab nak dapat duduk di meja yang best & makanan pun banyak lagi. Tempat pun tak akan crowded. Memang kitaorang dapat meja yang betul-betul bersebelahan dengan swimming pool & menghadap pantai.

Flamingo Hotel By The Beach, Penang │ An Irresistible Experience Vacation Part 2
Seronoknya menikmati buffet di lokasi yang menenangkan jiwa. Zafran pun sedap jea tidur.

Flamingo Hotel By The Beach, Penang │ An Irresistible Experience Vacation Part 2
Dapat mama melantak dengan tenangnya..kuikuikui

Breakfast buffet nya mak aiiii ni breakfast buffet paling best yang saya pernah makan. So variety. Makanan pun banyak jugak yang western. Malaysian pun banyak jugak. Tapi naklah merasa makan western breakfast bila dah hari-hari makan yang Malaysian.

Flamingo Hotel By The Beach, Penang │ An Irresistible Experience Vacation Part 2
 Bread pudding

Flamingo Hotel By The Beach, Penang │ An Irresistible Experience Vacation Part 2
 Breads & pastries

Flamingo Hotel By The Beach, Penang │ An Irresistible Experience Vacation Part 2


Western breakfast food yang ada ialah meatloaf with onion sauce, corn beef with sautéed onions, pancake, breads & pastries, hotdog & potato apa entah namanya tapi sedap. Paling sedap bread pudding.

Flamingo Hotel By The Beach, Penang │ An Irresistible Experience Vacation Part 2
 Salads

Flamingo Hotel By The Beach, Penang │ An Irresistible Experience Vacation Part 2
 Yong Tau Foo

Flamingo Hotel By The Beach, Penang │ An Irresistible Experience Vacation Part 2
Egg corner

Flamingo Hotel By The Beach, Penang │ An Irresistible Experience Vacation Part 2
Samosa

Kalau eastern ada yong tau foo. Malaysian breakafast pulak macam biasa ada nasi lemak & bihun goreng. Lepas tu adalah egg station, cereals, fruits & salads. Semuanya sedap.

Flamingo Hotel By The Beach, Penang │ An Irresistible Experience Vacation Part 2


Flamingo Hotel By The Beach, Penang │ An Irresistible Experience Vacation Part 2


Selepas melantak, morning walk di tepi pantai yang berhadapan dengan hotel. Pantai ni dah dikhaskan untuk untuk pengunjung hotel sahaja. So, tak adalah crowded sangat & keadaannya sangat bersih. Rasa tenang jea melihat permandangan pantai.

Kenyang tahap maksim ni. bersantai jap di poolchair

Flamingo Hotel By The Beach, Penang │ An Irresistible Experience Vacation Part 2
morning walk at the beach





Berjalan-jalan sekejap, Dak Zafran dah mengajak-ajak nak mandi dalam swimming pool. Pergilah balik bilik semual untuk tukar baju Zafran.

Sementara tunggu lif turun, bergambar dulu di 4d art yang berada betul-betul di hadapan lif

Swimming pool hotel ni memang ada peraturan yang ketat. Betul sangkaan saya. Tak boleh pakai tshirt biasa kalau nak masuk dalam swimming pool. Lelaki boleh lagi nak masuk swimming pool kalau tanggalkan tshirt. Yang perempuan tak akan nak tanggal baju pulak. So, nak senang life guard just tak benarkan  masuk swimming pool. Kalau nak sangat pun, just boleh rendam kaki sahaja.


Life guard nya pun memang jalankan tugasnya dengan jayanya. Rasanya setiap 10 minit dia akan rounding & check, untuk tegur pengunjung yang berendam dalam swimming pool tapi tak mengenakan attire yang sesuai.

Dak Zafran rileks jea berendam dalam air swimming pool yang sejuk..papanya dah lama surrender.

Saya sebelum tahu rules inipun macam dapat agak swimming pool ni bukan senang-senang nak berendam. Tu dari awal saya langsung tak masuk swimming pool. Saya just suruh Kimchi jea berendam. Teman Dak Zafran. Saya just ambil gambar depa berdua main air.




Layan Dak Zafran berendam dalam sejam lebih, terus ajak naik atas. Dah nak bersiap-siap untuk check out pulak. Di area swimming pool ada fish pond & cage yang ada parrots. Bawak Zafran tengok fishes & parrots sebelum naik lif. Lepastu balik bilik, bersiap-siap & check out.

Parrot cage

My Honest Review On Flamingo Hotel By The Beach, Penang.

1. Breakfast buffet yang terbaik saya pernah makan so far.  Sebabnya sangat banyak pilihan. Ada Malaysian , western  & juga eastern. Rasa pun sedap. Paling suka bread pudding. Location café pun menarik. Ada indoor & outdoor. Yang outdoor tuelah bersebelahan dengan swimming pool, bawah pokok yang rendang & menghadap pantai. Rasa best jea menikmati breakfast buffet di lokasi yang menenangkan & seronok macamni.

2. Swimming pool yang mempunyai peraturan yang sangat ketat. Life guard kerja duk memantau jea nak halau kalau ada guest yang berendam tapi swimming attire tak sesuai. Ni tak boleh buat apalah. Macam hampir semua hotel’s swimming pool yang saya pernah pergi, ada peraturan ketat macamni. Dak Zafran tak ada masalah sebab ada swimming trunk. Kimchi bolehlah lagi sebab boleh tanggal tshirt. Saya mampu tengok ajelah. Tapi tak apalah. Yang penting Dak Zafran yang boleh berendam.

3. Servis, kebersihan semuanya tiptop. Cuma slack tang iron tu. Tak boleh nak provide hantar iron & iron board (at least iron lah) ke bilik.

4. Interior & exterior deco yang cantik. Suka dengan fish pond & parrot’s cage. Dapat tunjuk kat Dak Zafran.

Trademark hotel ini iaitu Flamingo ada di mana-mana sahaja

5. Hotel staff pun sangat friendly. Saya banyak kali tentang hop on hop off Penang, dia layan jea.

Rasa nak repeat tak  stay di  Flamingo By The Beach ni. Of course akan repeat lagi di masa akan datang. Servis, buffet, facilities yang semuanya hampir perfect score membuatkan saya tak boleh move on dari hotel ni. Hehe.

Tapi kalau ada book lagi maybe pilih di tingkat yang lebih rendah macam di tingkat 2 or 3. Di tingkat inilah baru dapat melihat dapat permandangan pantai sambil mendengar deruan ombak & tiupan angin. Tak apa, kalau ada book lagi, take note yea.

Back reading to part 1: Flamingo Hotel By The Beach, Penang │ An Irresistible Experience  Of Vacation Part 1

Share this:

, ,

CONVERSATION

10 comments:

  1. Wah,rambang mata tengok hidangan yang ada...

    ReplyDelete
  2. aduh ada lagi praturan mcm tu.. dulu laa time umo 8 tahun 9 tahun which is like 20 years ago je penah kena tegur sbb pakai tshirt mandi. ever since then merengek kat mak ayah nk baju mandi sbb budak lain ada. tp xdeeee dilayan hehehe.. besar baru beli sendiri =P

    wajib pegi breakfast buffet seawal boleh. makan duduk santai makan sembang makan lagi bangun jalan2 sket makan lagi hehehe..

    ReplyDelete
  3. Bestnya part breakfast tu.. Puas makan.. hehehe.. Tapi yang kolam tu cam.. hurm..

    ReplyDelete
  4. Meleleh air liur tgk makanan haha

    ReplyDelete
  5. Wah!! Ada macam2 rupanya kat hotel nie.. 3D art, mini zoo.. wah!! Berbaloi menginap sini

    ReplyDelete
  6. Tak pernah lagi pi sini tapi pernah pi Flamingo Hotel KL..memang dimana- mana ada flamingo...seronok tgok Radhia dan family bercuti

    ReplyDelete
  7. bestnya bercuti..tengok makanan sedap2 lagi bertambah best

    ReplyDelete
  8. serius lah tengok breakfast byk pilihan ... hotel pun nampak bersih ...

    ReplyDelete