Kunjungan ke Malaysia Hobby Expo 2018 Memerlukan Jiwa dan Hati Yang Kental



Mana taknye..ada anak yang di fasa pantang nampak toy, dibawa ke Malaysia Hobby Expo 2018..buat yang tak tahu ekspo ini adalah berkonsepkan hobi dan akan nampaklah kebanyakkan booth mempamerkan koleksi permainan. Memang menempah ragaman lah(bukan menempah maut yea) bawak anak ke pameran banyak permainan ni.



Mula-mula sampai, cuma tengok booth yang jual hotwheel. Bahagian sini Zafran still under my control lagi. Pastu Kimchi pulak ade beli hotwheel untuk menambah koleksi hotwheelnya, pretend beli untuk Zafran. Zafran masih ok lagi.



Beli dia ternampak satu booth yang jual set yang siap ade track tu yang harga mencecah rm400, yang ni Zafran dah out of control. Dia non stop mintak tu. Selagi tak dapat selagi tu tak berganjak daripada booth tersebut.

Seller tu dah nampak macam ada potensi sale, dia terus promote kaw-kaw.. cakapla ada 50% salelah. Actually harga yang saya sebut tadi yang rm400 dah after less tau. Before less haaa darabla dua sendiri..

Bukanlah nak berkira dengan anak ke hape. Yea tau anak itu amanah Allah SWT. Lagi gembira kan hati mereka lagi banyak rezeki masuk. Yea tau tau.

Masalahnya ini bukanlah toy yang ada track track pertama Zafran. Sebelum ini dah ada 3 set. Mula mula beli dan pasang memang excited.  Pasang pun mak pak yang dikerahnya. Pastu mak pak jugak yang letak baik-baik kat satu tempat supaya dia boleh main bila-bila masa dan tak akan dibuka sampai bila-bila. Mula-mula excited main.Lepas tu dia bukak balik pastu banyak part hilang. Sebab duk main baling-baling. Budakkan

Dak Zafirah behave sebab  beri laluan 'ragaman' kepada abangnya

Dah tahu consequence nyea macamni. Memang tak lah nak belinya. Dengan mahal ya ampun ya Rabbi nye lagi. Kat Mr DIY boleh dapat lagi murah. Kalau beli and main setakat dua tiga kali tak ke membazir. Membazir tu amalan setan(syaitan) tau.

Pujuk punya pujuk. Slow talk habis habisan. Berjaya juga bawa Zafran pergi jauh dari booth tersebut tanpa tangisan out of control nya.

Masa ni Dak Zafran masih lagi under my control

Bawa ke booth MPH. Ingat nak beli buku untuk Zafran tapi tak ada yang sesuai.

Bawa tengok di remote car competitition. Nampak remote car dia nak pulak. Jenuhlah slow talk kata tu bukan untuk dijual. Boleh tengok jea. Nak cakap pertandingan Zafran tak faham pulak.

Remote car drift competition

Remote car ni pun Zafran duk mintak-mintak

Lepas tu pantang nampak apa-apa toy tak kisahlah untuk pameran ke untuk dijual, semuanya dimintak. Sudah. Ajaklah Kimchi balik sebab Zafran  dah nak start meragam.

Masa di hotwheel dan lepas tu pergi exotic animal expo, ok jea. Haa ekspo ini pun ada macam ala-ala mini petting zoo. Macam-macam haiwan ada iaitu semua jeni haiwan ternakan, insects, reptilian dan haiwan jinak. Budak- budak besar Zafran excitedlah tengok haiwan-haiwan ini.










Sambung balik cerita tadi. Nak pergi ke pintu keluar pun mencabar. Laluan ke pintu keluar, kiri kanan booth toy transportation ok. Dak Zafran sangatlah crazy dengan toy transportation ni. Booth yang last ada pulak pameran kereta api bergerak-gerak di railway. Yang ni saya dah tak mampu nak handle. kimchilah kena take turn. In case out of control, kimchi boleh dukung.

 Saharil Geng Legend In Da House

Dengan Saharil's wife, Kak Siti

Saya jaga Zafirah. Kimchi pulak try slow talk di booth kereta api tu. Nampak dari jauh, dah siap kena dukung. Tapi tak menangis lagi. Tak tau macammana kimchi slow talk. Akhirnya berjaya keluar dari dewan ekspo tanpa tangisan bingit memecah satu dewan. kuikuikui

Agaknye Dak Zafran dah besar sedikit kot. Tak macam dulu dulu yang susah nak pujuk. Hopefully istiqomah perangai macamni yea supaya in future boleh kunjungi ekspo macamni lagi.

Note: Gambar Zafran hampir out of control tak ada yea. Mak pak sibuk nak slow talk Zafran. Hp masing-masing bersimpan.

Share this:

, , , , ,

CONVERSATION

10 comments:

  1. alolo..pndai radhia slow talk ngn zafran..hehe

    ReplyDelete
  2. Bila anak meragam minta mainan yang jenuh nak handle.. Faham perasaan Radhia part beli lepas tu tak main dan hilang..

    ReplyDelete
  3. budak2 x faham kena berjiwa kental... org tua bkn takat jiwa iman pun kena kuat...dogaan sggh bla dah smpi ke tmpt mcm ni... kalau msk kedai mainan pun dah goyah... expo mcm ni lg laa pulak hahaha

    ReplyDelete
  4. ni lah show yg adik sy pegi tu.. seronok dia memg hobi dia pengumpul keta2 tu

    ReplyDelete
  5. best nya.. kalau saya tahu event ni, pasti saya pergi

    ReplyDelete
  6. Tak tahu pun ada event nie. Jelesnya. Kalau tak nak bawa suami dan anak ke sini.

    ReplyDelete
  7. Bestnya..macam Big Bad Wolf tapi event ni macam lagi happening je..

    ReplyDelete
  8. anak-anak memmang mwmpunyai kuasa psikologi yang tinggi..

    jika ibu bapa tidak tahan iman dengan karenah mereka..

    memang kalahlah jawapnya

    ReplyDelete