Ada Bachelor of Science In Chemistry? Daftarlah Sebagai MMIC(Member of Malaysia Institute Of Chemistry)


Bagi yang mengambil bachelor Degree of Chemistry, bolehlah daftar sebagai ahli IKM(Institut Kimia Malaysia yang dikenali sebagai MMIC(Member of Malaysia Institute Of Chemistry).

Kelebihan daftar sebagai MMIC adalah apa-apa scientific analysis report yang diluluskan oleh MMIC, akan menjadi lebih reliable & recognized. Apa-apa report yang kena digunakan di mahkamah haruslah mempunyai kelulusan oleh MMIC.  Jika tiada, report ini tidak valid. Selain itu, title untuk MMIC akan bertukar dari Chemist kepada Certified Chemist. Dan jika berlaku kemalangan jiwa pada MMIC, akan dapat sumbangan sedikit dari IKM.

Nak daftar sebagai MMIC senang sahaja. Syarat-syaratnya adalah:

1. Ada Bachelor of Science in Chemistry (Tulen/Gunaan). 
2. Ada working experience dalam bidang Kimia sekurang-kurangnya tiga tahun.
3. Umur 21 tahun dan ke atas.

Jika memenuhi semua syarat di atas, ikuti semua cara di bawah:

2. Download borang dengan click Membership Application Form & Isi. Tiga gambar passport perlu disediakan.
3. Kalau nak percepatkan process permohonan, dapatkan sekurang-kurangnya dua referee letter dahulu. Time saya buat permohonan, saya dapatkan referral letter dari R&D HOD & Perkin Elmer Product Specialist(Lab Equipment Supplier). Klik SINI untuk lihat contoh referral letter.
4.  Dah dapat dua letter, submit dua referrel letter ini berserta:
     a. dua set form yang dah diisi,
     b. Salinan sijil kelulusan dalam ilmu kimia & transkrip akademik yang disahkan. Untuk               pengesahan, boleh minta dari pegawai kerajaan, pesuruhjaya sumpah atau pegawai             di IKM.
     c. Salinan IC yang disahkan.
     d. Yuran pendaftaran RM200.Dah siap submission, tunggu application kita diluluskan. 

Apabila sudah diluluskan, IKM akan pos  sijil Perakuan Keahlian IKM dan juga newsletter bulanan(seperti di bawah)  kepada kita.


Ada Bachelor of Science In Chemistry? Daftarlah Sebagai MMIC(Member of Malaysia Institute Of Chemistry)
 Sijil Perakuan MMIC

MMIC Ada Bachelor of Science In Chemistry? Daftarlah Sebagai MMIC(Member of Malaysia Institute Of Chemistry)
Ini newsletter yang dapat tiap-tiap bulan. Pada last page, ada name list untuk new member untuk tahun 2015. Nama saya(dalam kotak merah).

6. Setiap tahun, kena renew keahlian. Yuran renew adalah RM150.

Bila dah daftar sebagai MMIC, akan beri advantage untuk future career advancement. Tapi kena ingat MMIC juga terikat dengan Akta Ahli Kimia 1975. So, MMIC janganlah buat perkara-perkara yang sebarangan, especially yang menyalahi undang-undang.

Share this:

CONVERSATION

45 comments:

  1. haish... tak de can... hehe... apa pun mmg menarik, smg apa yg dilakukan memberi manfaat kepada semua...

    ReplyDelete
  2. backgroung kejuruteraan kimia tapi experience dgn chemist work dalam 4tahun boleh apply MMIC ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pembetulan: Kena ada degree Chemistry (Tulen/Gunaan. Course yang selain daripada chemistry, kena sit for the exam.

      Delete
  3. Assalam.. referral letter tu macam mana ya? tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummusalam Anon. Boleh refer link http://penselduabee.blogspot.my/2016/03/contoh-referee-letters-untuk-permohonan.html untuk contoh referral letter

      Delete
    2. Ok terima kasih ye sis..

      Delete
  4. Miss, R&D dalam bidang kosmetik boleh apply MMIC ke (background apply chemistry)?
    yg referral letter itu bolehkah dikeluarkan daripada boss company jika tiada superior yang lebih berpengalaman?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. boleh jea asalkan ada degree Chemistry (Tulen/Gunaan) atau Kejuruteraan Kimia atau Biokimia (biochemistry).
      2. boleh. referral letter boleh dikeluarkan daripada boss company.

      Delete
  5. Assalam.. Sy bekerja dlm bidang manufacturing.. laboratory job sy hanya fokus pada viscosity dan pH testing.. boleh lepas ke qualification utk apply ahli ikm? terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada degree Chemistry (Tulen/Gunaan) atau Kejuruteraan Kimia atau Biokimia (biochemistry & anon dah kerja dalam bidang anon sekarang lebih 3 tahun, boleh.

      Delete
    2. Pembetulan: Kena ada degree Chemistry (Tulen/Gunaan. Course yang selain daripada chemistry, kena sit for the exam.

      Delete
  6. Kalau kejuruteraan teknologi biosistem/kimia boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh rasanya. kalau nak apply MMIC juga, Anon kena ambil kursus di IKM. ada exam sekali. Dah lulus, baru dapat title MMIC. kalo nak tahu lebih details, boleh call Tel: 6 03-7728 3272/ 6 03-7728 3858

      Delete
  7. Kalau non-Malaysian tp kawin org sini boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau cukup 3 syarat di atas, boleh rasanya. Dalam syarat tak ada pun state kena warganegara Malaysia...kalo nak tahu lebih details, boleh call Tel: 6 03-7728 3272/ 6 03-7728 3858..

      Delete
  8. Background engineering kena sit down exam dari ikm x silap, satu lagi renewal fees bukan 200, tapi 150. Ape2 boleh call ikm untuk clarification.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for the info, Avant. Betul, course yang selain daripada chemistry, kena sit for the exam. Saya dah clarify dengan IKM.

      Delete
    2. Kalau keahlian masih lagi baru, still kena bayar rm200..macam saya nak renew untuk tahun kedua, kena bayar rm200. Kalau dah lama pegang keahlian , macam yang prof2 tue, baru cuma bayar rm150 untuk renewal.

      Delete
  9. Qualification ada tapi experience tak ada.. Tak ada rezeki jadi chemist huhu now dah tukar bidang pulak. Btw good info :)

    ReplyDelete
  10. Nak tanya, macam mana explain mengenai work experience? ade guideline tak?

    ReplyDelete
  11. Saya ada degree chemistry tapi bekerja sebagai QC Chemist. Layak tak untuk apply sebagai MMIC?

    ReplyDelete
  12. Good day, I would like to ask, if I earn a Bachelor degree in Chemistry and have one year experience of Regulatory Affair, it is able for me to register as a IKM member?

    ReplyDelete
  13. Hello, I am a fresh graduate bachelor of Biochemistry and I am planning to apply for Masters in chemistry. I would like to know if 1. Would I be eligible to apply for MMIC and if so, do I have to sit for the exam 2. If I am pursuing Masters, do I still need working experiences. Thank you so much in advance for your reply.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, u need sit for exam. because ur degree in biochemistry.

      Delete
  14. Jka Ade degree biochem .. Tpi Keje dekat pharmacy (Kedai) boleh ke ? Sebab bukan lab .. Berminat nok apply

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada degree biochem, kena sit for exam di IKM

      Delete
  15. Hi, Setahu saya, ada 3 jenis grade membership, Fellow, Member and Licentiate. Apa beza tiga2 jenis grade itu ya. Saya cuba cari lebih information tapi tak jumpa. Boleh jelaskan tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. 2). A person shall, before admission as a Fellow, satisfy the Council that hehasa.a degree, or any equivalent academic qualification, in chemistry or in any specialized discipline associated with chemistry from one of the examinations listed in the Second Schedule;b.practical experience in chemistry of not less than ten years;c.made a substantial contribution to chemistry; andd.attained thirty-three years of age or such lesser age as the Council may, in any special case, allow.

      (3).A person shall, before admission as a Member, satisfy the Council that hehas –a.a degree, or any equivalent academic qualification, in chemistry or in any specialized discipline associated with chemistry from one of the examinations listed in the Second Schedule;b.practical experience in chemistry of not less than three years for a degree or its equivalent or not less than one year for a masters or higher degree or its equivalent; andc.attained twenty-one years of age.

      (4). A person shall, before admission as a Licentiate, satisfy the Council that hehas –a.a pass degree, or any equivalent academic qualification, in chemistry or in any specialized discipline associated with chemistry from one of the examinations listed in the Second Schedule;b.practical experience in chemistry of not less than one year for a degree or its equivalent; andc.attained twenty-one years of age

      Delete
  16. Bukan member ikm boleh jadi referee ke, dia tu bekas supervisor, prof dlm Chemistry

    ReplyDelete
  17. Salam Puan. Saya ada degree Biochemistry dan pengalaman kerja selama 3 tahun dalam sektor Regulatory Affair. Untuk apply membership IKM, masih kena ambil exam ke? Walaupun ada pengalaman kerja. Terima kasih. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saudari kena ambil exam. Kalau ada degree in chemistry sahaja tak perlu ambil exam.

      Delete
  18. Sya nk tnya..sya just ada diploma in environment..experience kje dlm lab lebih kurang 12 tahun..blh ke nk apply utk registed chemist?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sya kena sit for exam kalau nak apply untuk registered chemist

      Delete
  19. Salam nak Tanya.. Kena ada experience Ke ye nak apply, atau dah grad Ada sijil degree but no experience work in chemist industry bleh apply dah Ke? Ke Ada experience bru bleh apply?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, kena ada job experience at least 3 tahun..dan kena ada degree in chemistry.

      Delete
  20. Hai. Saya baru nak apply jadi member IKM, cuma stuck bahagian isi borang no 21, 22. Mohon pencerahan. Tq..

    ReplyDelete
  21. Hai. Lepas isi borang IKM, akan ada interview tak?

    ReplyDelete