Penulisan Blog Nampak Lebih Kemas Dengan Cara Justify Text Di Blog Post

Rakan blogger KBBA iaitu Kak Nina telah memberi komen yang membina untuk penambahbaikkan penulisan blog saya. Kak Nina menyarankan untuk justify text untuk blog post / entri (keseluruhan blog / template) supaya nampak lebih kemas. Mula-mula saya tak faham apa benda justify blog ini. Apa yang tak kemas dengan blog saya. Siap pm tepi Kak Nina minta dia explain. Rupa-rupanya kalau tak justify, blogpost akan kelihatan seperti di bawah.

Penulisan Blog Nampak Lebih Kemas Dengan Cara Justify Text Di Blog Post

Baris-baris di kanan tak sama. Macam ular kena patuk..eh tak..kena palu pun ada.

So, untuk nampak lebih kemas, saya cari di google untuk cara justify text untuk blogpost & cara yang saya jumpa tersangatlah senang rupanya. 

Cara-caranya ialah:

1. Click Dashboard
2. Click Theme
3. Click Edit HTML
4. Click CTRL + F
5. Taip atau paste perkataan ni.... .post { 
6.   Dah jumpa perkataan tu.. taip atau paste perkataan ini pula text-align:justify; di bawah perkataan .post { tadi
Contoh:
.post {
text-align:justify;
atau

.post {
margin:.5em 0 1.5em;
border-bottom:1px dotted $bordercolor;
padding-bottom:1.5em;
text-align:justify;
}
7.  Sebelum save preview dahulu. Dah ok. Barulah Save Template. Semua post termasuk yang lepas-lepas akan autojustify.

Bila dah justify, hasilnya blog akan kelihatan lebih kemas seperti di bawah.

Penulisan Blog Nampak Lebih Kemas Dengan Cara Justify Text Di Blog Post
Lebih tersusun & sedap mata memandang. Ihiks


Ada satu lagi cara untuk justify text iaitu cara manual. Sebelum tulis entri, set alignment justify. Thanks to blogger Ana for remind me of this method. Ada terbaca cara manual lagi better compare to automatic (edit html). Sebab tak habis baca, so tak tahu apa kelebihannya. Ahaks. Mula-mula dah nak buat cara manual. Tapi tak jadi sebab entri-entri lama pun nak kena satu-satu manually justify, yang ada lebih 300. Just guna cara auto, yang saya share di atas.

Kredit to blogger Ummi Iman untuk cara justify blogpost ini. Tak lupa juga terima kasih kepada Kak Nina kerana sudi memberi saranan supaya memperbaiki kekemasan penulisan blog saya.

Share this:

,

CONVERSATION

20 comments:

  1. Nice sharing. Sy selalu buat manual justify tu dalam setiap entri.

    ReplyDelete
  2. Nice sharing kak Radhia.. Saya pun selalu jugak buat justify tue.. =)

    ReplyDelete
  3. memang sllu buat tapi manual je.. tp memang kemas tulisan bila da justify.. nice sharing

    ReplyDelete
  4. Mrs. A pun selalu buat manual justify jer...

    Tapi kalau buat kat template tu adakah yang previous post mana-mana tak justify akan auto justify?

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah..akan autojustify untuk semua post termasuk yang previous

      Delete
  5. airah pn selalu justify manual je sebelum tulis entry.lagi kemas

    ReplyDelete
  6. good sharing. boleh try jugak lepas ni

    ReplyDelete
  7. thanks sharing. baru tau kalau nak kemas, pakai justify. hehe

    www.kataubaid.com

    ReplyDelete
  8. mmg cantik bila kita justify post..nampak lebih kemas..thumbs up Radhia

    ReplyDelete
  9. Cikla manual je tp kalau auto ok jugak. Jimat masa... good sharing sis...👍

    ReplyDelete
  10. Kalau justify mmg nampak kemas blog... Tambahan kalau entry yang panjang...

    ReplyDelete
  11. Yup. Kalau justify nampak kemas sikit blog. Hehe. Dulu pon tak justify masa mula mula blog. Asyik nak centerkan dia je. Lama lama rse cam nk justify kan dia so nampak lah perubahan sikit. Nampak more tersusun gitu. hehehe. Nice entry :D

    Blog walking from http://www.cikkmira.com/2017/04/starry-night-mug.html

    ReplyDelete
  12. Ohhh, macam tu. Sy tau update entry ja XD

    ReplyDelete
  13. Haaa.... kan dah sedap mata memandang..
    Tersusun tapi gitu
    Hehe

    ReplyDelete