All About Godiks Family’s Hatyai Tour │Eat and Eat At Klonghae Floating Market, Hatyai Thailand

Selesai sahaja dengan Majlis Konvo Mus dan konvo family photoshoot di studio, terus gerak ke Padang Besar. Makan dahulu di situ. Kereta pula parking di Masjid Padang Besar selama tiga hari. Ambil pakej driver dan kenderaan untuk trip ke Hatyai.




Bayarannya yang dikenakan Rm1000/hari. Memang ada orang kata drive sendiri or backparkers macam naik train lebih jauh menjimatkan. Tapi bagi kitaorang lebih sistematik dan terurus dengan cara ambil driver begini. Ini pilihan kamilah. Bagi kami tak apa, invest lebih sedikit supaya dapat mencipta kenangan percutiaan yang lebih indah. Yup, betul sangkaan kami ni.



Lepas dah check in di Imigration Padang Besar, terus gerak ke Hatyai. First destination adalah Klong Hae Floating Market. Perjalanan ambil masa sejam dari Imigration Padang Besar.


Klong Hae Floating Market adalah aktiviti berjual beli dari bot yang terapung atas sungai. Floating market memang berasal dari Thailand. Tapi yang di Klong Hae ni tak sama dengan  yang pioneer punya. Kalau floating market yang pioneer, kita pengunjung-pengunjung ni perlu naik sampan. Dan akan menyusuri sungai untuk window shopping pasar terapung ni. Floating market sebegini saya pernah kunjungi di Bangkok.



Tapi yang Hatyai ni boleh dikatakan macam replica kepada yang sebenar. Sebab just hanya kunjungi ke tepi sungai untuk ke jualan-jualan atas sampan yang park dan terapung di atas sungai. Tak perlu naik sampan pun. Tapi still agak menarik jugaklah tempatnya.



Hawkers food di situ dijual oleh orang islam. Tengok kalau penjual perempuan pakai tudung, kalau lelaki pakai kopiah gitu. So, mereka muslimlah kan dan makanan yang dijual halallah kan. InsyaAllah. Kena yakin.



Makanan yang try makan adalah telur puyuh goreng, bakso, coconut ice-cream, air kelapa, dim sum dan banyak lagi. Rasanya not bad. Tapi tak terasa nak repeat makan lagi.huhu.







Tempatnya agak selesa dan menarik. Cantiklah bergambar di situ. Suasana di situ tak dapat di Malaysia. Dengar macam ada di Kelantan. Tapi tak pernah sampai lagi.



Selain hawkers food yang dijual di atas sampan, ada juga gerak-gerai. Macam-macam ada dijual. Dak Zafran ada mengepau papanya Ultraman dan belon dinasour.



So, Klong Hae Floating Market checked. Tempat yang agak menarik untuk dikunjungi kalau ada sampai Hatyai.



Selepas sudah merasai hampir semua makanan yang dijual di situ, next to Asean Night Market pulak.

Continue reading next story by clicking ALL ABOUT GODIKS FAMILY’S HATYAI TOUR │ SHOPPING AT ASEAN NIGHT BAZAAR, HAT YAI

Share this:

CONVERSATION

8 comments:

  1. Setiap tahun ckp nak g hatyai..
    nak plan ngan kawan2..tapi masih belm ade rezeki lagi ...
    Insya'Allah akan dtg kite cuba lagi hehehe....

    ReplyDelete
  2. Ialah cecuti ikut cara kitalah mana yang selesakan yang penting bajet onz...
    Office trip bulan Februari ni pergi Hatyai tapi Mrs. A tak pergi pun hahahaa...

    ReplyDelete
  3. kat sini sy favorite menu telo puyuh goreng.. tersuka pulak. mkn smpi beli 2 kali.

    ReplyDelete
  4. InsyaAllah..next month kitaorang memang ada plan berlibur ke sana.Tq for sharing yea sis :)

    ReplyDelete
  5. This is how my associate Wesley Virgin's biography launches in this SHOCKING and controversial video.

    As a matter of fact, Wesley was in the military-and soon after leaving-he found hidden, "self mind control" secrets that the government and others used to get anything they want.

    As it turns out, these are the exact same tactics lots of famous people (especially those who "come out of nothing") and top business people used to become wealthy and famous.

    You probably know how you use less than 10% of your brain.

    Really, that's because the majority of your BRAINPOWER is UNTAPPED.

    Perhaps this conversation has even taken place INSIDE your very own head... as it did in my good friend Wesley Virgin's head around seven years back, while driving a non-registered, garbage bucket of a vehicle with a suspended license and $3 on his debit card.

    "I'm absolutely frustrated with going through life check to check! When will I finally succeed?"

    You took part in those conversations, right?

    Your own success story is going to be written. You just have to take a leap of faith in YOURSELF.

    WATCH WESLEY SPEAK NOW

    ReplyDelete
  6. Bagus juga pakai driver.. lebih senang urusan dan perjalanan..

    ReplyDelete